Eieren van zwanen bovenop de beverburcht

  • Het nest van de zwanen met erachter duidelijke knaagsporen van de bever (Rechten: Sonja van der Wijk)

Van een beverburcht in het Friese Veen was niet meer over dan een klein bultje. Maar juist zo'n bultje blijkt ideaal voor een paartje zwanen. Ze hebben het aangekleed en ingericht als nest; de eerste vier eieren liggen er al in.

Sonja van der Wijk houdt de bevers en otters in het gebied in de gaten en was verrast met het nest. Van der Wijk: "De bevers zijn daar erg actief, ze hebben takken en jonge boompjes omgeknaagd. De zwanen hebben die vernuftig als materiaal gebruikt om hun nest mee op te bouwen en daarbovenop ligt een zachtere laag van mos, blaadjes en wat dons."

Het zijn de zwanen die vorig jaar zo mooi voor de wildcamera voorbij kwamen met hun kroost. "De jongen zijn nu weg, die moeten een eigen territorium zoeken, en de ouders gaan weer opnieuw broeden", zegt Van der Wijk.

Afbeelding
Het nest is deels omgeven door water (Rechten: Sonja van der Wijk)

Oppassen voor een onhandige bever

"Ze waren nog niet aan het broeden, dat doen ze pas als alle eieren gelegd zijn en daarom konden we er kijken. Als ze er waren geweest, hadden ze ons met veel bravoure weggejaagd,. Ze verdedigen hun nest fanatiek en hebben weinig te vrezen van de roofdieren daar", vervolgt Van der Wijk.

"Ze moeten op dit moment nog wel een beetje oppassen dat niet een onhandige bever over hun nest waggelt en onbedoeld de eieren stuk maakt, maar die kans is natuurlijk erg klein, 's nachts is het nest bemand en overdag zijn de bevers niet actief."

Kringloop

"Ik vind dit een prachtig voorbeeld van de kringloop van de natuur en hoe verschillende diersoorten een positieve invloed hebben op elkaar. Daar kan de mens nog iets van leren!", besluit Van der Wijk.

Lees ook:

Contact
opnemen