‘Drentse zeehond’ op weg naar IJsselmeer

  • De zeehond zwom afgelopen weekend rond bij Rogat (Rechten: Persbureau Meter)

De zeehond die afgelopen weekend in de Hoogeveensche Vaart bij Rogat werd gespot, lijkt via het IJsselmeer terug te keren naar de Waddenzee. Dat vertelt woordvoerder Sander van Dijk van het Zeehondencentrum Pieterburen.

Volgens de laatste meldingen die bekend zijn bij het zeehondencentrum zou het dier zich in de buurt van Zwolle begeven.

"Zo lang de zeehond voedsel heeft, zou hij landinwaarts kunnen blijven", vertelt Van Dijk. Het is volgens hem niet normaal, maar ook niet ongewoon dat een zeehond zo ver landinwaarts gezien wordt. "We weten vanuit de geschiedenis dat ze prima rivieren op kunnen zwemmen. Het zijn meer de hedendaagse obstakels zoals sluizen die ervoor zorgen dat ze dat niet meer zo vaak doen."

'Houd afstand en bel'

Van Dijk roept mensen op om - vooral nu - afstand te houden wanneer ze de zeehond zien en het dier rust te geven. "Het blijft toch een roofdier en het moet, zeker niet in deze tijd met het coronavirus, een soort uitje voor de familie worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2014 bij zeehond Happie in Zeeland, waar mensen hun kinderen op een gegeven moment zelfs op de rug van de zeehond tilden."

Kom je de zeehond toch tegen? "Bel het Zeehondencentrum Pieterburen dan op. We willen graag weten waar de zeehond zich bevindt", aldus Van Dijk.

Meer telefoontjes

De zeehond zorgt indirect ook voor andere positieve ontwikkelingen: bij de dierenambulance komen nu weer meer meldingen binnen dan twee weken geleden. Coördinator van de Dierenambulance Zuid-West Drenthe Margreet Pot: "Door alle berichtgeving rondom de zeehond en het artikel van RTV Drenthe over de dierenambulance durven mensen weer te bellen. Door het coronavirus was er een beetje sprake van radiostilte, maar nu niet meer. Dat is heel positief voor ons."

Lees ook:

Contact
opnemen