De natuur in 2018: de wolf zat heel even in Drenthe

Zondag 30 December 2018
  • De wolf die even in Drenthe zat (Foto: Staasbosbeheer)

Deskundigen waren er al langer duidelijk over: de wolf zou zich ook in Nederland vestigen. In mei leek het er heel even op dat een vrouwtjeswolf haar plekje in Midden-Drenthe gevonden had. Maar helaas, in het najaar werd bekend dat ze was doorgewandeld naar de Veluwe, waar ze nog steeds zit.

Maar de ‘Drentse wolf’ was niet de enige die de gemoederen bezighield. We blikken terug met wolvendeskundige Hans Hasper.

Naya
In januari kreeg wolvin Naya landelijke bekendheid. De wolf was in de maanden daarvoor ongezien door Nederland gewandeld en trok via het Noorden naar Belgie, waar ze haar plekje vond op een oude legerbasis. De route van de wolvin kon worden vastgelegd, omdat ze in Duitsland was gezenderd.

Lees ook: De natuur in 2018: de eikenprocessierups rukte op

In de maanden die volgden, liepen er verschillende wolven door onze provincie. Totdat eind mei het bericht kwam dat het er toch wel heel erg op leek dat een wolf haar plekje in Drenthe had gevonden. Tijdens een onderzoek naar dassen, zagen ze bij Staatsbosbeheer ineens een wolf voor de cameraval langs sjokken. De wolvin leek zich al langer in Midden-Drenthe op te houden.

Naar de Veluwe
Volgens Hasper is het niet gek dat de wolven steeds vaker in ons land gezien worden. “In 2000 werden er voor het eerst wolven in Duitsland gezien en nu zitten er al vijftig roedels. Dat is een bizarre groei natuurlijk.”

Ondanks dat de blijdschap bij wolvenliefhebbers groot was, besloot de ‘Drentse wolf’ toch verder te wandelen naar de Veluwe. En dat is volgens de wolvendeskundige niet vreemd.

“Op de Veluwe leven moeflons, edelherten en zwijnen. Die heb je hier niet. Ik denk dat een wolf als eerst op de moeflons zal gaan jagen, dat is een gemakkelijke prooi voor de wolf. En edelherten zijn zelfs de hoofdprooi voor de wolf. Misschien is hij daarom wel doorgelopen. Hier hebben we alleen reeën.”

Lees ook: De natuur in 2018: in actie voor bijen, vlinders en insecten​

Niet lang meer
Met de eerste wolven in Nederland duurt het volgens Hasper dan ook niet lang voordat Nederland een roedel heeft. “Ik denk in eerste instantie op de Veluwe, maar daarna zal Drenthe aan de beurt zijn. In Meppen, hier vlak over de grens, zit nu een roedel. Het is logisch dat die dieren naar het westen trekken en niet naar het oosten, waar de gebieden al bezet zijn.”

Niet alleen blijdschap
Hoewel er bij natuurliefhebbers veel blijdschap was over de komst van het roofdier, was niet iedereen gelukkig. De wolven maakten tijdens hun trektocht regelmatig slachtoffers onder schapen. Iets dat bij boeren en schaapherders soms tot boosheid leidde.

“Daarom zijn goede maatregelen om schapen te beschermen zo belangrijk. Als een wolf één keer een schok van een omheining heeft gehad, zal hij niet snel terugkomen. Een algehele vergoeding zal daarom ook goed zijn, maar dat betekent ook dat de schapenboeren zelf ook in actie moeten komen.”

Wat gebeurde er in mei en juni?
De wolf was niet het enige natuurnieuws wat ons bezighield. Hieronder zie je wat er nog meer gebeurde in mei en juni. Wil je weten wat er in januari en februari gebeurde? Klik dan hier. Het nieuws van maart en april kun je hier terugvinden.

Contact
opnemen