De grote zes van Drenthe

  • Een klas van basisschool De Schutse op pad (Foto: RTV Drenthe)

Dankzij herstelde natuurgebieden zijn een aantal dieren weer terug in Drenthe. Zo'n tweehonderd Drentse basisscholen brengen dit goede nieuws op een leuke manier in de klas.

Met de lessen 'Dieren in de nieuwe wildernis, terug van weggeweest' maken leerlingen kennis met de Grote Zes van Drenthe. "Het zijn dieren die vroeger in de Drentse natuur voorkwamen", zegt Mathijs ter Bork van IVN Regio Noord. "Doordat veel natuurgebieden zijn hersteld, groter en natuurrijker zijn geworden en er ecoducten zijn aangelegd is Drenthe weer geschikt voor deze soorten. Hun woningen zijn klaar. Sommige soorten zijn al  terug. Van anderen wordt verwacht dat ze terugkomen."

Welke zes?
Er is gekozen voor 6 verschillende diersoorten, legt Mathijs ter Bork uit. "Het zijn drie ambassadeurs voor bosrijke natuur en drie voor waterrijke natuur: de das, zwarte ooievaar, wolf, winde, bever en edelhert."

De zwarte ooievaar is er nog niet. "Ze zitten al vlak over de grens in België en Duitsland. De herstelde beekdalen in Drenthe zijn voor hen heel geschikt. Ze maken hun nest het liefst in een rustig bos, in een grote oude boom die een beetje vrij moet staan van andere bomen. De vraag is of daar genoeg van zijn, maar we verwachten wel dat deze vogel weer terugkomt."

Edelherten
Edelherten zijn er ook nog niet. Er was sprake van een herintroductie van edelherten in het Drents-Friese Wold, maar dat is van de baan omdat er te weinig draagvlak voor was. "De natuur is er klaar voor, maar er is nog discussie over de komst van de edelherten. Daar moet eerst eenduidigheid over zijn", aldus Ter Bork.
 
Respect en verwondering
IVN Regio Noord heeft in samenwerking met de provincie Drenthe het lespakket ontwikkeld. Dankzij de samenwerking met Staatsbosbeheer en Stichting Het Drentse Landschap kunnen scholen als extraatje ook een gastles in de klas krijgen, of op excursie gaan.
Ter Bork heeft al veel positieve reacties van scholen ontvangen. Marian Jonkers van basisschool De Schutse in Aalden stond zelfs te springen voor deze lessen. Zij ging in het kader van deze lessen met haar klas en een boswachter van Staatsbosbeheer op pad. "Het mooiste is de natuur te beleven. Die verwondering en het respect voor de natuur: dat we dat de kinderen aanleren."

Contact
opnemen