Chinese kwal duikt op in Drentse zwemplas

Vrijdag 12 Juli 2019
  • Deze kwal is maar een centimeter groot (Still uit de film van Harry Beekelaar)

Er zijn zoetwaterkwallen opgedoken in recreatieplas Engelgaarde, tussen Meppel en Ruinerwold. Duiker Harry Beekelaar zag ze onder water en heeft ze gefilmd. Ook deze kwallen kunnen steken, maar mensen merken daar niets van.

"Het is redelijk bijzonder", zegt ecoloog Mathijs Jansen van Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Ze zijn ook wel eens aangetroffen in De Wieden, maar je ziet deze kwallen niet zomaar in Drenthe."

De gefilmde kwal is klein, ongeveer een centimeter. Jansen: "De hoed van deze kwal wordt maximaal drie centimeter groot. Ze hebben net als andere kwallen tentakels met netelcellen, maar die zijn zo klein dat ze niet door de huid van een mens kunnen."

Warmte
"De zoetwaterkwal leeft als poliep op de bodem. Als het warm genoeg is komt hij los en zweeft hij als kwal vrij door het water. Daarom is het ook bijzonder dat de kwal in Engelgaarde is gezien. Daar is het heel diep, en dus kouder. Waarschijnlijk blijft de kou onderin en is de temperatuurlaag bovenin warm genoeg."

"De zoetwaterkwal is eigenlijk een exoot. Van oorsprong komt hij uit China, een onzichtbaar beestje dat weinig kwaad doet", aldus Jansen.

Contact
opnemen