Bosbes verwijderd uit Dwingelderveld: ‘De struiken verdringen andere planten’

Woensdag 08 September 2021
  • De bessenstruiken worden verwijderd (Rechten: RTV Drenthe)

Het is een mooie struik, zeker rond deze tijd van het jaar als de bladeren rood kleuren. Maar hoe mooi de Amerikaanse blauwe bosbes ook is en hoe lekker zijn vruchten ook smaken, de plant is een plaag voor de Drentse natuur. Daarom wordt een grote opruimactie gehouden in het Dwingelderveld.

"Hier kun je ze goed zien", zegt boswachter Albert Henckel. We zijn bij het Blankeveen, aan de oostkant van het Dwingelderveld. Precies op die plek bij een vennetje werden jaren geleden de bosbessenstruiken aangeplant.

Experiment

"De onderzoekers waren nieuwsgierig hoe goed de trosbosbes het zou doen in dit gebied", vertelt Henckel. "De inheemse soort kennen we al, maar de Amerikaanse variant wordt vier keer zo groot. Het resultaat van het experiment is duidelijk, want ze staan hier overal."

Afbeelding
De bosbessen worden ook gebruikt voor menselijke consumptie (Rechten: RTV Drenthe)

De soort is invasief, wat erop neerkomt dat de plant niet in dit gebied thuishoort. Dat heeft als gevolg dat het andere inheemse soorten verdringt, zoals de heide of de lijsterbes.

"De bosbes overdekt de bosvegetatie en creëert te veel schaduw waardoor de heide niet goed meer groeit. Maar de omstandigheden in het Drentse natuurgebied zijn nou eenmaal ideaal voor deze bosbessensoort", zegt Henckel. "Je hebt venige, wat nattere grond hier. Daarin groeit hij heel goed."

Slagveld

Om de andere planten wat meer ruimte te geven, is besloten om een groot deel van de bessenstruiken te verwijderen. Eén voor één worden ze deze dagen uit de grond getrokken en weggevoerd. Daardoor ziet het bos er zowat even uit als een slagveld. "Maar dat groeit vanzelf weer dicht met andere plantensoorten", stelt Henckel gerust. "En nu maar hopen dat de bosbessenstruiken niet meer opkomen."

Door: Marcus Siebes

Contact
opnemen