Bijzondere wandeltocht ook langs Drentse jeneverbes

  • Rachelle Eerhart bij de beuk met de moeilijke voeten in Middelburg (Foto: Rachelle Eerhart)
  • Samen met haar hond Raaf en een groep wandelaars bezocht Rachelle de heksenboom in Bladel (Foto: Rachelle Eerhart)

Rachelle Eerhart uit Rotterdam organiseert een wel heel bijzondere wandeltocht. Tijdens de Mooiste Boom Wandel10daagse loopt zij samen met haar hond Raaf langs alle bomen die genomineerd zijn voor de Boom van het jaar verkiezing. Op 12 oktober doet zij de jeneverbes in het Drentse Zeegse aan. Iedereen kan met haar meelopen!


Waarom organiseer je deze wandeltocht?
Het korte antwoord is dat ik alle genomineerde bomen van de verkiezing wil zien. Het langere antwoord is dat ik hiermee ook graag meer aandacht wil vragen voor de natuur in Nederland. Ik wil de mensen laten zien hoe mooi de natuur is en dat het belangrijk is dat wij die beschermen. Wij vliegen de hele wereld over, maar dichtbij huis is het ook prachtig. Wij kunnen ook veel dichter bij huis genieten van weekendjes weg of vakanties.
 
Je bent zondag 6 oktober begonnen in Amsterdam. Hoe gaat het tot nu toe?
Het is geweldig! Ik heb nu vier wandelingen gemaakt. Naast Amsterdam ben ik ook in Vlodrop, Bladel en Middelburg geweest. Zondag liepen we in de plenzende regen door Amsterdam, maar de dagen daarna viel het met het weer gelukkig erg mee. Tijdens de meeste wandelingen is een gids aanwezig. Zij weten zo ontzettend veel over de locatie en de boom zelf. Het is geweldig om daarnaar te mogen luisteren. Tijdens sommige wandelingen is er geen gids aanwezig. Ik zie het dan als een uitdaging om gesprekken te voeren met mensen over de vraag hoe een stad er bijvoorbeeld uit zou zien als er helemaal geen bomen zouden staan. Als de natuur er helemaal geen rol zou spelen.
 
Lees ook: Drentse jeneverbes genomineerd voor Boom van het Jaar
 
Hoe ziet de wandeling er zaterdag in Drenthe uit?
Wij verzamelen om half tien bij Hunebed D9 in Annen. Van daaruit wandelen we via de mysterieuze jeneverbes naar Zuidlaren. De tocht is ongeveer tien à twaalf kilometer lang. Boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer loopt ook mee. Ik ken het gebied best aardig, want ik heb een paar jaar geleden het Pieterpad gelopen. Het is gewoon prachtig daar. Ik heb veel zin in de wandeling in Drenthe.
 
Tot 16 oktober kunnen mensen hun stem uitbrengen op de mooiste boom van het jaar. Hoe ga jij zelf een keuze maken?
Daar heb ik natuurlijk voorafgaand aan de wandeltocht ook over nagedacht. Misschien moet ik wel een aantal criteria bedenken. Door de ontmoetingen die ik nu heb kom ik erachter welke boom de meest bijzondere functie vervult voor de gemeenschap en voor natuurbehoud. Ik denk dat ik daar mijn keuze van af laat hangen. Ik weet pas welke boom dat is als ik ze allemaal heb gezien en met mensen erover heb gesproken.
 
Wil je meer weten over de Mooise Boom Wandel10daagse of zelf meelopen? Op deze website vind je alle informatie.

Contact
opnemen