Bezoekers gevaarlijk dicht bij Schotse hooglanders

Maandag 22 Februari 2021
  • Schotse hooglanders begrazen verschillende Drentse natuurgebieden (Rechten: RTV Drenthe)

Schotse hooglanders kregen afgelopen weekend te veel mensen om zich heen. In verschillende Drentse natuurgebieden liepen wandelaars naar de grote grazers toe om van dichtbij een foto te maken. Dat is niet toegestaan en bovendien gevaarlijk.

Het Drentse Landschap plaatste een dringende oproep op social media: 'Blijf op de paden en houd minimaal 25 meter afstand!'. Met name op het Hijkerveld was het erg druk. Paulien Zomer van Het Drentse Landschap: "Het zijn heel fotogenieke dieren. Ze zien er misschien niet zo gevaarlijk uit, maar als je ertussen gaat staan is het vragen om problemen. Nu er kalfjes zijn, zijn de moeders extra beschermend."

Eigen verantwoordelijkheid

Toezichthouders zagen op het Hijkerveld zo'n twintig mensen tussen de Schotse hooglanders staan. Joop Hellinga van Het Drentse Landschap: "Het is misschien onwetendheid, het levert prachtige plaatjes op. Schotse Hooglanders zijn heel zachtaardig, daar hebben we ze op uitgezocht. We houden toezicht op de dieren. We hebben eens een oude 'grumpy' koe gehad, die gaat dan uit de kudde. Maar bezoekers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid."

Gevaarlijke hoorns

Het is op het Hijkerveld en in de andere natuurgebieden niet toegestaan van de paden af te wijken. Op borden staat ook dat je als bezoeker minstens 25 meter afstand moet houden tot de Schotse hooglanders, kuddes niet moet doorkruisen en de dieren met rust moet laten.

Hellinga: "Dus ga er niet tussen staan voor een foto 'kijk ons eens met de woeste koeien'. Een Schotse hooglander kan met de kop zijwaartse bewegingen maken en stompen ter verdediging. De hoorns staan wat naar voren. Ik hoop niet dat er op het verkeerde moment een kind in de buurt staat."

Meer overlast

Al sinds de eerste lockdown is het druk in de Drentse natuur. Beheerders kampen met overlast: racende crossmotoren en mountainbikers dwars door de natuur, meer zwerfafval en (loslopende) honden die andere dieren opjagen. De natuurorganisaties en beheerders verwelkomen alle mensen nog steeds, maar vragen nadrukkelijk om met respect voor de natuur op pad te gaan.

Lees ook:

Contact
opnemen