Bezoek bij de bosuilen in Nijensleek

  • Een specht bij de nestkast van de bosuilen in Nijensleek (Rechten: Claus van den Hoek)

De bosuilen in Nijensleek krijgen af en toe bezoek. De rust in de nestkast van Claus van den Hoek wordt wel eens verstoord door een specht en een nieuwsgierig roodborstje wil graag even poolshoogte nemen. Maar naast de gevleugelde bosbewoners dook er begin dit jaar ook een groot gevaarte op.

Roel Timmerman uit Dieverbrug kwam met een hoogwerker langs. De lens van de camera bij de nestkast was vuil geworden. Even met een ladder erbij is niet te doen: mevrouw bosuil bivakkeert overdag in de nestkast en om 's avonds in het donker te gaan jongleren op een ladder; dat leek Van den Hoek niet zo'n goed plan. Dankzij de hulp van Timmerman is de lens weer schoon, werden de iets te grove houtsnippers weggehaald en kreeg de nestkast kleinere beukensnippers.

'Eerste ei komt gauw'

"Ons bosuiltje heeft de kriebels en is haar nest aan het voorbereiden. Het eerste ei zal niet lang op zich laten wachten, denk ik", laat Van den Hoek weten. Interessant feitje: "De meeste vogels bouwen een nest en leggen de eieren in het kuiltje. Een bosuil, en ook een torenvalk, krabbelt het nestmateriaal weg tot op de bodem van de nestkast, legt een ei op de vlakke bodem en bouwt daar naderhand een dammetje omheen, tot er een kuiltje ontstaat." Op de beelden van zijn wildcam zie je dat de bosuil de stukjes hout wegkrabbelt.

Zet vooral ook het geluid aan als je naar deze beelden kijkt, dan hoor je ze roepen.

Lees ook:

Contact
opnemen