Beoordeel zelf of de renovatie van Oldengaerde geslaagd is

  • De bouwkundige renovatie van Landgoed Oldengaerde is afgerond (Rechten: RTV Drenthe)

Havezate Oldengaerde is onlangs opgeleverd na een grootschalige renovatie. Twee jaar lang werd er gesloopt, geïsoleerd, gerestaureerd, getimmerd en gebouwd. Stichting Het Drentse Landschap, dat het landgoed in 2013 in handen kreeg, is trots op het resultaat.

Door de coronamaatregelen is een open dag niet mogelijk. Om het publiek toch een kijkje te gunnen in het opgeknapte landhuis heeft de stichting een virtuele rondleiding gemaakt. Gedeputeerde van de provincie Drenthe Cees Bijl heet de kijker welkom waarna het virtuele bezoek kan beginnen in dit "kanjer van een monument".

Terug in de tijd

De bouw van het monumentale pand begon aan het begin van de vijftiende eeuw. Door de jaren heen is het huis verder uitgebouwd en veel historische elementen zijn tot op de dag van vandaag behouden. Zoals het goudleren behang uit 1700, het jute-behang uit 1850, een oude lemen vloer en een veldkei die mogelijk dateren uit de tijd dat Oldengaerde gebouwd werd.

Tijdens de renovatie was het streven om de sfeer van het landgoed te bewaren. Een deel van het historische behang is gerestaureerd en teruggeplaatst. Bovendien was het de bedoeling dat "zo'n beetje iedere plank en iedere balk weer terug op dezelfde plek [komt], zodat de ziel van het pand ook na de restauratie behouden blijft," aldus Jermo Tappel van Stichting Het Drentse Landschap.

Vernieuwing

Naast behoud van historische elementen zijn er ook vernieuwingen doorgevoerd zoals een nieuwe verwarmingsinstallatie met warmtepomp en wandverwarming en zonnepanelen op het dak. Bovendien zijn in de woning twee vakantieappartementen gerealiseerd die binnenkort te huur zijn.

Bekijk hier de virtuele rondleiding door havezate Oldengaerde van Stichting het Drentse Landschap.

Lees ook:

Contact
opnemen