Boswachter Evert Thomas in het Hart van Drenthe

  • Boswachter Evert Thomas (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)

“Als kind struinde ik al met boekjes door de natuur om op te zoeken wat ik allemaal zag. Nog steeds houd ik ervan om in onbekend gebied te lopen.” Boswachter Evert Thomas groeit op in Noord-Holland en hij gaat als kind vaak op pad in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Zeventien is hij als hij naar de Middelbare Tuinbouwschool in Frederiksoord gaat. Sindsdien heeft hij onze provincie niet meer verlaten. Hij woont al jaren op zijn werk, in een huis dat pal naast het kantoor van Staatsbosbeheer staat.

Hart van Drenthe
Evert is bijna dertig jaar boswachter in het Hart van Drenthe. “Het is één van de stilste regio’s van de provincie met zeer uitgestrekte natuurgebieden. Daarom is het gebied zo geschikt om te ontwikkelen tot nieuwe wildernis.” De boswachters verwijderen wandelpaden en laten het gebied zoveel mogelijk met rust.


“Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met dit gebied en of edelherten en wilde zwijnen hier een kans krijgen. De natuur geeft zelf wel aan of dit mogelijk is, dat hoeven wij niet te bepalen.”

Nu al komen bijzondere soorten voor in het gebied. “De pilvaren is een zeldzaam plantje dat we hier zien. En de veldleeuwerik, een vogel die elders in Drenthe behoorlijk onder druk staat, komt hier veel voor.”

Het leukste aan zijn werk vindt Evert de afwisseling. “Soms ga ik met een schoolklas op pad of geef ik een presentatie. Of ik schrijf een persbericht en beantwoord vragen van het publiek.”

Voorlichting
Ook maakt hij veel foto’s en video’s in zijn natuurgebied. “Als je mensen iets wilt leren over de natuur, is het heel belangrijk dat je daar beeld bij hebt. Ik gebruik graag mijn eigen materiaal.”


Evert vindt het belangrijk om de jeugd te betrekken bij de natuur. “Die mooie momenten in de natuur, dat moet ieder kind kunnen meemaken. Als je dat niet zelf ervaart, krijg je ook geen binding met de natuur.”

Volg Evert via Twitter
Twitter

Contact
opnemen