Zeldzame stekende wolfsklauw in moeilijkheden

  • Hans Dekker bij de stekende wolfsklauw (foto: RTV Drenthe)

De stekende wolfsklauw is een plant die maar op weinig plekken in ons land voorkomt. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst planten als zeer zeldzaam en matig in aantal afgenomen. Op het Dwingelderveld is de plant nog wel te vinden, maar hij heeft het moeilijk.

Herstel van de plant mogelijk

De stekende wolfsklauw komt voornamelijk voor in Noord-Europa. Volgens plantenkenner Hans Dekker is de droogte en warmte van de afgelopen twee jaar niet goed voor de plant. Op veel plekken is de plant namelijk ernstig verdroogd, maar de plant kan zich wel weer herstellen. "Als we niet te veel van die droge zomers krijgen de komende jaren", aldus Hans Dekker.

De plant kiest zelf de plek waar hij zich vestigt. "Alleen is het vaak zo met planten dat als je de vegetatie wat opener maakt, dat de sporen of plantenzaden van andere planten makkelijker kunnen kiemen." Door kleine stukjes te plaggen zou je omstandigheden kunnen creëren waardoor de stekende wolfsklauw zich weer kan vestigen op deze plekken.

De stekende wolfsklauw dankt zijn naam aan een naald op de punt van het blaadje. De liggende stengels lijken samen wel wat op een poot van de wolf.

Contact
opnemen